Lyckliga kon?

Dagens bondgårdsbesök som vi gjorde med klassen var intressant... Jag får väl ändå påstå mig ha rätt bra koll på köttproduktion men tyckte att det var positivt att få se med egna ögon och därmed få ytterligare kött på benen (hehe, kött) i diskussioner om detta.

Besöket inleddes i princip av att bonden sa: "Alla djur i Sverige har det bra". Hen förlorade därmed min respekt, jag som är vegan och helt övertygad om att så inte är fallet. Hen visade sedan runt oss på gården så att vi skulle bli varse om hur bra korna hade det medan hen beskrev djurhållningen och mjölkproduktionen på gården.

En märkte tydligt att allt bara handlade om att producera mjölk, mjölk, mjölk. "Det är ju lite jobbigt att skilja kalvarna ifrån sina mödrar men det måste göras för annars får vi inte lika mycket mjölk och då går affärerna dåligt". Hen berättade också att det är nödvändigt att kossorna insemineras en gång per år - för annars får en ingen mjölk. Naturlig parning var helt uteslutet eftersom tjurar kan vara farliga djur att handskas med som bonde.

Vid ett tillfälle frågade jag efter hur lång tid de brukar slakta korna. Hen svarade att det varierade beroende på kons hälsa och huruvida hon fortfarande kunde producera tillräckligt mycket mjölk. Medelåldern för slaktning låg dock kring fem år. Faktum är att kor förr kunde bli upp till 25 år gamla men nu är arten så pass sönderavlad att nästan alla kor drabbas av massor olika sjukdomar. Man kan alltså dra slutsatsen det är nästintill helt omöjligt att skilja köttproduktion ifrån mjölkproduktion, för så länge folk dricker mjölk kommer lika många kor att födas upp för att sedan slaktas.

Eftersom välmående är relativt så kan jag inte säga att korna hade det skit, jag är övertygad om att dessa kor hade det relativt bra i jämförelse med hur många andra kor inom jordbruket har det, men faktum är: de lever inte ett värdigt liv. Jag såg hur de haltade runt i sin egen avföring, några hade höftproblem och alla hade svårt att gå p.g.a. deras övergödda, framavlade kroppsbyggnad - så otroligt långt ifrån det naturliga - allt för att korna ska kunna producera så mycket mjölk och bli till så mycket kött på tallriken som möjligt.

Sedan kan man ju fråga sig hur någon individ någonsin skulle kunna ha det bra när den föds upp bara för att människor ska utnyttja hens kropp, behandla hen som en produkt bland tusentals andra för att till sist döda hen och äta upp hen. I mina ögon är det helt jävla omöjligt.

"Det är klart vi skulle vilja ha större yta för korna och naturligare miljö, men vem skulle vilja betala mer än dubbla priset för mjölken?" är ett annat citat från dagen. Jag förstår bondens situation, det är dyrt att göra det bättre för djuren i dagens samhälle och hen vill såklart kunna försörja sig och leva som oss alla andra. Djuren kan därmed aldrig få ett värdigt liv om vi fortsätter att acceptera de inhumana arbetsmetoder som råder inom mjölk- och köttproduktionen idag. Vi kan inte fortsätta att blunda för verkligheten, vi kan inte ställa samma orimliga krav på billiga animalier på bekostnad av andra individer som vi idag gör. Det är ju trots allt vi konsumenter som bestämmer vad vi vill äta och det är vi som sätter ribban för hur schysst maten vi äter ska vara!

Kommentarer
Postat av: Adde

Sjukt bra inlägg! Du borde nästan skicka det här till Nissen. En liten omskrivning så skulle den passa perfekt. Sista dagen är om en vecka...



Sen så tror jag bara att det är dom "naturliga" raserna som kan leva upp till 25 år. Mjölkkor är så sönderavlade att de drabbas av juverinfektion vid låg ålder och självdör under stora plågor (om en inte slaktar dem, vill säga). Ännu en anledning till animalieindustrins vidrighet.

2008-10-07 @ 19:23:42
URL: http://addespropaganda.com
Postat av: s

Bra inlägg olivia! :))

2008-10-08 @ 12:26:03
URL: http://vvisiblekarma.blogg.se/
Postat av: Thomas Öberg

Jätte bra skrivet och iaktaget.

2008-12-13 @ 20:05:31
URL: http://www.respekteraalladjur.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0