Levande respektive döda

Häromdagen på bussen såg jag en av dessa hemska människor som jag önskar att jag bara kunde få skälla ut litegrann. Om jag bara varit lite mindre feg och konflikträdd hade jag förmodligen gjort det också. Vad var det nu som var så hemskt med denna människa? Jo, vederbörande gick och bar runt på en liten gullig hund i sin snitsiga handväska! Hur fasen kan man ha mage att bära runt på en hund i sin väska?! Tala om att verkligen göra sitt husdjur till en ägodel. Detta är något jag avskyr och det borde vara förbjudet att skaffa hund om man har planer på att bära runt den som accessoar. Jag kan bara tänka mig hur hemskt det skulle vara om någon stoppade ner mig i en stor väska där jag inte kunde röra på mig ordentligt och inte kunde uträtta mina behov, för att sedan bli runtburen på till ställen som för mig var helt främmande. Totalt maktlös. Och föresten... man  kan inte äga en annan varelse -  varken en hund, en katt eller en partner och borde följaktligen inte få kalla någon annan för "sin". Dessvärre är det inte särskilt många på denna planet som insett detta.

Apropå hundar och folk som inte borde få "ha hund" så satt jag och slötittade på Anders och Måns igår kväll. Ett avsnitt handlade om hundutställningar. Folk fönade, putsade, dresserade och klädde på sina hundar så att jag mådde illa av att se det. Trots att hundarna var ytterst tillfixade kunde det inte dölja hur mycket de inte uppskattade att delta i utställningen och det hela såg bara onaturligt ut. Den delen av avsnittet var knappt roligt alls, trots att Anders och Måns vanligtvis är väldigt underhållande... Jag tycker det skulle vara intressantare om vissa kunde börja ställa ut sig själva istället för husdjur de kallar sina men kanske har de inte det rätta utseendet eller så anser de kanske att det är under deras värdighet? Vad hundarna tycker däremot, det verkar oviktigt i sammanhanget.

När jag ändå är inne på djurrätt så tänkte jag passa på att nämna hur otroligt äcklande City Gross köttreklam är. (City Gross har för övrigt ett bra vegosortiment så icke att förkasta den affärskedjan helt). Jag tycker att de ofta har köttreklam som gör en mer äcklad än lockad att handla kött men jag vet inte vad blandkostare tycker. Vanligtvis brukar jag därför undvika att spana in deras reklam men igår när jag var där kunde jag inte låta bli att notera den stora skylten där det stod:

Svenska grisar till alla!

Nej tack. Hellre:

Frihet till alla svenska grisar!


Har märkt att det är ganska så intressant att jämföra en hunds liv med en vanlig gris i köttindustrin. Trots att det verkar vara vidrigt att vara hund ibland kan det ju i mina ögon inte direkt likställas med att bli dödad och uppäten.


En text om sommar och om er

Sara sitter på en bänk

blickar ut över en sjö

sjö fylld av dy

dy täckt av sjö

Aldrig har hon sett något sådant vackert

"Tänk att naturen finns!"

Visst tänkte du det, Sara, visst ville du dela det med någon?

Aldrig att du tänkte det förrän då


Albin vandrar på en tom stig

en stig med bara steg av rostigt damm

Han tänker att det är vackert när armen blöder ner på skon

tänker att man kunde måla en tavla av det

Visst stämmer det, Albin?

Du förfasas av din kärlek till blod


Andreas och Olivia sitter på samma lilla sten

fast några hundra mil bort

några hundra mil ifrån

Förundras över vad kärlek kan göra med stenar

kastar macka i en pool

Visst gör ni det, Olivia och Andreas, visst kastar ni sten?


Kära ni, jag vet vad ni vill

Älska lite mer och älska lite till

Sara Albin Andreas och Olivia

ni förefaller skräckslagna inför törst

och väntar på att livet ska bli ert


RSS 2.0